Jeuk bij paarden; een vicieuze cirkel doorbreken

Jeuk kan een enorm probleem zijn voor zowel paarden als hun eigenaars. Het begint vaak klein, maar al snel merk je dat alles wat als krabpaal kan dienen niet meer veilig is in de buurt van jouw paard. De situatie escaleert: je smeert zalfjes op de ontstoken plekken, en wanneer deze niet werken, wordt je paard ingepakt in dekens. Helaas zijn deze dekens vaak niet bestand tegen al dat ongecontroleerde gekrab, waardoor ze snel kapot gaan.

De gevolgen van deze jeuk zijn erg pijnlijk en zorgen voor een vicieuze cirkel van ongemak. De wondjes gaan broeien, worden rood en pijnlijk. Huidirritaties, insectenbeten, schaafwondjes en een droge huid dragen allemaal bij aan de ellende.

Oorzaken van jeuk

Ectoparasieten
Ectoparasieten zijn uitwendige parasieten zoals luizen en mijten die op de huid van het paard leven en jeuk veroorzaken.

Endoparasieten
Endoparasieten zoals aarswormen die intern invloed hebben op het welzijn van je paard en ook kunnen leiden tot jeukklachten.

Daarnaast is er mok, een verzamelterm voor huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard die verwondingen en irritatie teweegbrengt, vaak met verdikking in de kootholte tot gevolg.

Machteloosheid of Hoop?

Het is begrijpelijk dat je je machteloos kunt voelen als het gaat om de onophoudelijke jeuk van jouw paard. Maar laat me je vertellen: er is hoop! We moeten niet alleen naar de buitenkant kijken; we moeten begrijpen waar de oorzaak ligt.

Jeuk kan uiteindelijk het gevolg zijn van verschillende factoren die uit balans zijn. Het lichaam probeert via de huid—het grootste orgaan—afvalstoffen af te voeren die intern problemen veroorzaken. Overmatige suikers, zetmelen of zelfs medicatie kunnen allemaal bijdragen aan deze ongelukkige situatie.

Dieper Kijken naar Oorzaken

Bij allergieën kijken we naar verschillende prikkels die deze reactie kunnen veroorzaken:

  • Pollen: Van bomen, onkruid of gras.
  • Organische stof: Huisstof of schimmels.
  • Verzorgingsproducten: Zoals bepaalde shampoos of zalven.
  • Insectenbeten: Denk aan zomereczeem.

Zomereczeem kan zware symptomen met zich meebrengen. Vaak zie je intense jeuk rondom staart en manen—maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wat gebeurt er precies? Het paard reageert allergisch op eiwitten in het speeksel van knutten (cullicoides muggen). Deze muggen zijn meestal actief van half april tot eind september; bij zachte nazomers kunnen ze langer blijven hangen. Bij zonsopgang en zonsondergang komen ze vaak massaal voor.

Wanneer een paard gebeten wordt door zo’n mug, ontstaat er een reactie die leidt tot hevige jeuk en schuren. En zoals eerder vermeldt—het wondje dat daardoor ontstaat veroorzaakt opnieuw jeuk door genezing; zo komt het paard steeds verder in een cyclus terecht waarin het zich blijft krabben.

Doorbreek de Cirkel

Belangrijk om te beseffen is dat deze muggen/allergieën slechts triggers zijn voor een probleem dat veel dieper ligt binnenin het lichaam van jouw paard. Allergische reacties ontstaan door disbalans in het immuunsysteem binnenin—en daar moeten we daar onze focus leggen om echte verandering te creëren!

Hier enkele stappen om mee aan de slag te gaan:

  1. Voedingsanalyse: Evalueer en verbeter het dieet van jouw paard om suikers minimale mogelijk maken.
  2. Parasietenbeheer/parasietenbestrijding: Laat regelmatig ontlastingsonderzoek doen om de aanwezigheid van eventuele parasieten te bepalen.Zorg voor goede ontwormingsprogramma’s om endoparasieten aan te pakken.
  3. Milieuoptimalisatie: Creëer een leefomgeving waarin insecten minder makkelijk gedijen en voorkom blootstelling aan allergenen.
  4. Professionele Evaluatie: Raadpleeg een deskundigen voedingsspecialisten om meer inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken bij jouw specifieke paard.
  5. Alternatieve Behandelingen: Denk aan kruidenbehandelingen aangepast aan de behoeften van uw paard na overleg met mij als deskundige op dit gebied.

Conclusie

Jeuk bij paarden hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Door inzicht te krijgen in zowel externe als interne factoren kunt u niet alleen symptomen verlichten maar ook werken aan duurzame oplossingen voor uw trouwe viervoeter. Neem actie voordat het probleem verergert en houd uw paard gezond en gelukkig!

Neem controle terug over de situatie zodat jij én jouw paard weer volop kunnen genieten!

Stuur mij een mail om jullie te helpen.

Susanne de Kloe
Susanne de Kloe