|
In deze natte maanden van het jaar kampen veel paardeneigenaren met (terugkerend) Mok bij hun paard. Er vanuit gaande dat het paard ook een keuze heeft droog te kunnen staan, slapen en eten. Word vaak de schuld gegeven aan de te natte paddocks, weilanden of PaddockParadise systemen.
Is de vrije keuzen er niet voor het paard om droog te kunnen staan is het handig om aanpassingen te doen aan de huisvesting van je paard.
Heb je meerdere paarden staan, is de behoefte van de “zwakste schakel” altijd leidend. Dit houdt in dat bijvoorbeeld het oudste paard ook een plek heeft om droog te staan, slapen en eten.
Soorten mok
Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Vaak beginnend met een rode huidverdikking in de kootholte.
- Wanneer symptomen naar boven trekken word het vaak rasp genoemd.
- Symptomen zijn korstjes en wondjes aan het onderbeen die jeuk veroorzaken.
Droge en natte mok
Er wordt onderscheid gemaakt door natte en droge mok. Kenmerken van droge mok zijn kloven. Bij natte mok komt er wondvocht uit blaasjes, die wanneer het opgedroogd is tot korsten kunnen leiden. Beide varianten kunnen jeuk veroorzaken maar over het algemeen zie je meer jeuk bij de natte mok.
Onderliggende aandoeningen
Belangrijk om te weten is dat er onderliggende aandoeningen zijn, die voor hetzelfde huidbeeld mok lijken te zorgen, maar het niet zijn.
Voorbeelden zijn,
- Schimmel en of mijten
- Cpl
- Contactallergien
- Fototoxiciteit
Voordat je zelf wilt gaan behandelen is het wel handig om te weten wat de daadwerkelijke oorzaak van de klacht is.
De oorzaak van Mok ontstaat van binnenuit!
Er wordt vaak gedacht dat mok ontstaat door buitenligende oorzaken, maar de waarheid is, dat mok in eerste instantie van binnenuit komt. Wel kan het zijn dat een te natte of een slechte hygiëne in de leefomgeving de druppel kan zijn, die de emmer doet overlopen.
We weten ondertussen dat hooi van goede kwaliteit de essentiële basisbehoefte is van het paard.
Het probleem ontstaat vaak door een te suikerrijk dieet als in voordroog, weidegang of Bij-voeding te hoog in suikers, zetmelen en ingrediënten die niet passend zijn bij het wezen paard.
Het lichaam probeert een overload aan suikers/ afvalstoffen uit te scheiden via de huid. In dit geval de huid van de benen wat jeuk veroorzaakt. Door het schuren raakt de huid geïrriteerd en is het vatbaarder voor bacteriën, schimmels wat een infectie kan veroorzaken.
Mok is niet besmettelijk
Ondanks dat er misschien meerdere paarden op stal mok hebben is het niet besmettelijk. De paarden krijgen in de meeste gevallen hetzelfde management. Denk aan huisvesting en voeding waardoor meerdere paarden op 1 stal mok kunnen hebben.
Schimmels en mijten zijn wel besmettelijk en doordat ze hetzelfde huidbeeld geven als mok is het wel belangrijk om het verschil hiertussen te herkennen.
Terugkerende mok?
Blijft jouw paard last houden van terugkerende mok? Dan is het niet afdoende om alleen de mokplekjes te behandelen op de huid vanaf de buitenkant. Het is belangrijk om te beseffen waar de mokplekken vandaan komen om vervolgens een plan van aanpak te maken voor een fysiek en mentaal gezond paard.
Mok bij paarden met veel beenhaar
Paarden met veel beharing en hoe meer beharing hoe meet vet het lichaam moet produceren om deze plekken goed waterdicht te houden. Er ontstaat heel veel talgproductie. Wat heeft dat te maken met mok, is een blog op zichzelf. Makkelijk gezegd heeft het te maken met het afvoeren van vet oplosbare toxines die zich ophopen op deze plekken wanneer de detoxificatie van het paard niet optimaal functioneert. Dus zoals ik hierboven al heb uitgelegd, het ontstaat aan de binnenkant van het paard. Het goede nieuws is dat we daar wat aan kunnen doen!